Hollanda Üniversiteleri, Genetiği Değiştirilmiş Sivrisineklerle Sıtma Aşısı Geliştirdi
Hollanda’daki Leiden Üniversitesi ve Radboud Üniversitesi Tıp Merkezleri tarafından yürütülen bir araştırmada, son birkaç ay içinde sıtma geçirmemiş yetişkinler üzerinde önemli bir çalışma gerçekleştirildi.
Katılımcılar, sıtma hastalığına neden olan “Plasmodium falciparum” parazitin genetiği değiştirilmiş bir versiyonunu taşıyan sivrisinekler tarafından ısırıldı.
Normal şartlarda insan vücudunda ciddi hasarlara neden olan bu parazitler, insanlara bulaştıktan kısa bir süre sonra etkisini kaybedecek şekilde geliştirildi.
Katılımcıların, genetiği değiştirilmiş sivrisinekler tarafından ısırıldıktan sonra antikor seviyelerinin arttığı belirlenmiş ve üç hafta sonra bu kez sıtma taşıyan sivrisineklerin ısırıklarına maruz kalmışlardır.
Araştırmacılar, katılımcıların yaklaşık %90’ının, genetiği değiştirilmiş sivrisineklerle karşılaştıktan sonra sıtma hastalığına karşı bağışıklık kazandığını ve tekrar enfekte olmadığını gözlemledi.
Bu sayede, sıradan sıtma aşılarının sadece %75 etkinlik gösterdiği dikkate alındığında, daha başarılı bir sonuç elde edilmiş oldu.
Araştırmanın bulguları, “New England Journal of Medicine” dergisinde yayınlandı.